lauantai 14. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 13+14

Lussekatten. Herkullisia sahraminmakuisia pullia!

Eilen oli lucian päivä. Tarkoituksenani kirjoittaa jotakin Luciasta ja lussekatter-pullista tähän blogiini, mutta tuli yllättäviä esteitä ja enkä päässyt päivittämään blogiani. Pahoitteluni.

En nyt kirjoitakaan Lucia-päivästä, vaan herkullisista lussekatter-pullista, joka on ruotsalaisten (ja suomenruotsalaisten) perinteinen pulla lucian ja joulun aikoihin. Söin niitä ensimmäisen kerran ruotsissa ja ne veivät sydämeni. Ja niitä syödään ainoastaan lucian päivän aikoihin ja jouluna. Minun piti leipoa niitä tänään, mutta taidankin leipoa ne huomenna. Resepti alla itselleni ja teille lukijoille! :)


(Kuva ja ohje tästä)

Resepti:
50 g hiivaa
5 dl maitoa
150g voita
250 g rahkaa (ruotsissa käytetään kesellaa, suomessa se vastaa rahkaa)
2 dl sokeria
1g sahramia
1 tl suolaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
rusinoita
1 muna+1 rkl maitoa voiteluun

1.Lämmitä voi ja maito kattilassa kädenlämpöiseksi.
2. Pane hiiva isoon kulhoon. Kaada lämmin voi-maitosekoitus kulhoon ja sekoita. Lisää loput nesteet.
3. Lisää rahka, sahrami, sokeri ja suola.
4. Lisää jauhot. 
5. Anna kohota liinan alla huoneenlämmössä noin tunnin.
6. Kaada taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa sitä muutama minuutti,
7. Jaa taikina noin 30 osaan. Pyöritä palat noin 2 cm paksuiksi pitkoiksi.
8. Tee pitkoista S-muotoisiksi, siirrä pullat uunipelllille leivinpapereiden päälle
9. Paina kaksi rusinaa pullan "kierteeseen". Anna kohota  liinan alla vielä 45 minuuttia.
10. Pane uuni 225 asteeseen.
11. Vispaa muna ja maito, penslaa niillä pullat
12. Paista uunin keskiosassa noin 5-8 minuuttia kunnes ne tulevat kullanruskeiksi

Terveisin
Miss Lucia
  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti