sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Remontti alkanut! Tai sitten ei..

Heippahei pitkästä aikaa! Meillä oli hiihtoloma, enkä halunnut istua tietokoneen ääressä ja päivittää blogiani lomalla - toivottavasti ymmärrätte sen. ;) Meillä oli ihana ja ohjelmatäytteinen hiihtoloma. Arki alkakoon!
 

Lomaterveisiä muun muassa Pohjois-Karjalasta, Kolilta!

Kävimme myös Toivossa, rakennuskulttuuritalossa Porissa, ja olenkin saanut sieltä kullanarvoisia neuvoja perinnetalon remontista. Toivon asiantuntija oli mukava tyyppi ja hänen kanssa pohdittiin erilaisia ratkaisuja, naurettiin ja ihmeteltiin erilaisia asioista meidän talostamme. Suosittelen lämpimästi menemään sinne! Innostuin vierailustamme ja palattuamme kotiin...



... ja remonttiarkimme alkoi saunan pukuhuoneesta. Katselimme pitkän tovin, miten remontti aloitettaisiin. Halusimme siis avata lattian ja katsoa mitä lattian alta löytyisi. Toivon asiantuntijan mukaan lattiaa kannattaa avata ja tarkistaa onko siellä tyhjää tilaa sekä täyttää tyhjä tila esimerkiksi pellavalla tai puukuituvillalla. Huomasimme, että lattianlaudat ovat seinäpaneelien "alapuolella", eikä lattialautoja voi avata noin vain.

Päätimme irroittaa paneelit varovaisesti pois seiniltä. Mutta -- seinäpaneelit oli naulattu kiinni niin monilla, monilla nauloilla lautojen yläpuolelta, keskeltä ja alapuolelta. Niiden irroittaminen oli hyvin vaikeaa ja paneelit rikkoutuivat. Ajattelimme, no ostetaan sitten uudet paneelit vanhojen tilalle! 

Seinäpaneelien irroittamisen jälkeen huomasimme, että lattialaudat näyttivät menevät  myös ovilistojen alle. Ei auttanut muu kuin irroittaa kolmen oven ovilistat (saunan pienessä pukeutumishuoneessa on kolme, kyllä - luit oikein - kolme ovea; ovi peseytymishuoneeseen, kuistille ja "kirjastoon")


Tämän kuistin oven listojen alta löytyi ihmeellinen tiivistys; puuta ja muovia. Nämä olivat eri paksuisia ja kokoisia, joistakin tuuli suoraan sisään. Huoh - ei auta muu kuin korjata tämä vähän myöhemmin. Ja ovilistojen irroittamisen jälkeen lattialaudat eivät edelleenkään irronneet....


.. mutta löydettiin kaksi eri lautaa seiniltä ja sahanpurua. Muistelimme, kun edellinen omistaja kertoi että saunan kohdalta lähti portaat yläkertaan. Tässä asunnossa oli aikaisemmin kaksi asuntoa ja tässä kohdassa lähti yksiön portaat yläkerran makuuhuoneeseen. 

Työ jatkui ja vihdoinkin löysimme pienen pienen lattialaudan palan, ja sen irrottaminen oli vaikeaa. Lopulta se lähti irti. Laudat eivät kuitenkaan vielä irronneet. Ihmettelimme, miten nämä lattialaudat ovat vielä ihan kiinni lattiassa.. Päätettiin vielä irroittaa pukeutumishuoneen päädyn kipsiseinä, joka oli onneksi pieni kipsilevypala, elikkä koko seinää ei tarvittu irroittaa. Ruuvattiin kipsilevyn ruuvit pois ja avattiin kipsilevy ....


....ja löydettiin sieltä tämä!!!!!!!!! Jääkaapimme takaosa!!! Elikkä tämä seinä on ohutta kipsilevyseinää, luulimme sen olevan paksua seinää.. Ja käytännössä se tarkoitti sitä, että lattialauta jatkuu vielä pitkään toiseen pikkuhalliin seinän toiselle puolelle. Lattian avaaminen ei ole nyt helpoimmasta päästä. Apua! 

Mietimme nyt kuumeisesti siitä, että miten meidän kannattaa jatkaa tästä eteenpäin. Nyt mietimme päämme puhki....Mielikuvitus laukatkoon!

Terveisin
Miss Lauta

2 kommenttia:

  1. Onko varmaa että lattia jatkuu jääkaapin alle? Kuvasta näkyis että jääkaapin kohdalla alkaa vanha lattia?

    Lautalattia on yleensä kiinnitetty joko nauloilla tai ruuveilla.. Kts. http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/koti/ohjelmat/jka/jka_2008/koti_kunnossa/523532.jpg

    Mutta, mutta.. 1-2 reunimmaista lankkua on mahdoton kiinnittää tuolla tavalla, joten ne on yleensä vaan ruuvattu/naulattu suoraan lankun läpi pystyssä ja sitten se naulan/ruuvinreikä kitattu piiloon hiontapölyn ja liiman sekoituksella.

    Yksi vaihtoehto olisi kylmästi vaan sahata laudat pois ja lattiavasojen sijainnista riippuen, tehdä 1-2 uutta vasaa ja laittaa sit uusi lautalattia pukuhuoneen lattiaan siten, että se ohkainen kipsilevyseinä peittää sen uuden ja vanhan lattian yhtymäkohdan..??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Jep - sama lattia jatkuu jääkaapin alle ja pitkälle sen jälkeenkin. Kuvassa näit ehkä sen "tukipuun", joka on naulattu lattian päälle kiinni kipsilevyn takia. Mutta kiitos kommentistasi ja vinkeistäsi -- paneudumme taas lattian kimppuun todennäköisesti tänään illalla ;)Raportoin siitä myöhemmin mihin ratkaisuun me ollaan päädytty.

      Poista