tiistai 15. tammikuuta 2013

Polttopuut

Polttopuiden kanssa käsitteleminen on oikeasti taitolaji! Muutettuamme tänne meillä oli varmasti tuhat huvittavia juttuja yrittäessämme polttaa puita pönttöuuneissa, saunassa ja keittiön puuhellassa. Usein tuli sammui sata kertaa ja huone savusi; tuhlasimme kokonaisen tulitikkuaskin yrittäessämme sytyttää tulen ja sytyttämiseen meni puolituntia, vaikka mitä. Sanoinkin avokilleni, että kyllä me tästä selviydymme ja lopulta kiitos seisoo. 



Nyt voinkin sanoa, että olemme mestareita sytyttämään tulen. Siihen menee pari minuuttia. Huone ei savua. Käytämme muutamaa tulitikkua. Pellien avaaminen tapahtuu automaattisesti (siis emmekä enää pelästy, jäikö pelli avaamatta). Emmekä enää revi hiuksiamme. Jee! Tämä tunne on mahtava.

saunan uuni

Olemme siis oppineet seuraavia asioita:
1) Polttopuiden pitää olla kuivia. Kun niitä hakee liiteristä sisälle, anna niiden kuivua vielä pari päivää sisällä, ennenkuin poltat ne. 
2) Koivut ovat parhaimpia, palavat pitempään. Myös sillä on hyvä lämpöarvo. Ja minun mielestä ne ovat myös kauniita, osa kodin sisutusta jos niitä pidetään esillä kauniissa astiassa tai hyllyssä.
3) Koivun tuohi palaa hyvin, paremmin kuin sanomalehti! Käytämme tuoheja "sytykkeinä". Niistä tulee vähemmän tuhkaa verrattuna sanomalehtiin. 
4) Uuniluukkujen ilma-aukkoja kannattaa hyödyntää - ilman virtausta voidaan säätää avaamalla luukkua, jolloin tuli palaa paremmin (ilmavirtaus uunien sisällä edesauttaa palamista, kun kerran palamiseen tarvitaan ilmaa/happea).


 Mutta. Milloin peltejä suljetaan? Monet sanovat eri tavoin. Toinen sanoo, että pellit voidaan sulkea kokonaan kun liekkejä ei näy. Toiset sanovat että pellit saa sulkea vasta kun hehkuvaa hiillosta ei näy. Ja taas toiset sanovat, kun uunissa näkyy vähän hehkuvia hiillos-palloja, pellit voidaan sulkea. Me olemme valinneet sillä tavalla, että pistämme savupellit kiinni kun uunissa ei näy punaisia hiillokkeita.Saattaa olla että lämpöä on karannut harakoille, mutta parempi näin kuin kuolla häkään. Pelastustoimen tekstiä (tästä) kannattaa uskoa. 

Meillä on vanhanaikaisia savupellejä, joita on kaksi.

Tätä käytän mielelläni, nopeampaa ja helpompaa. Hih! ;)

Kiitos kuuluu niille, jotka ovat meitä kärsivällisesti opettaneet, opastaneet, neuvonneet ja auttaneet polttopuiden sytyttämisessä. Tiedätte keitä olette. Kiitos! <3  

Lisää neuvoja ja vinkkejä otetaan mielellään vastaan! 


8 kommenttia:

  1. Sytyttäminen onkin taitolaji. Itse yritän nyt muistaa sytyttää päältä eikä alta kuten olen tottunut. Päältä sytyttäminen on ympäristöystävällisempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä onkin!Me sytytetään jokapuolelta. Pitäisi kokeilla sytyttää päältä. Ehkä huone taas savuaa? Hehe.

      Poista
  2. Teille tuli mukavasti Ahaa-elämyksiä!
    Itse olen laittanut aina pellit kiinni vasta, kun hiillos on sammunut ja varaava takka lämmitti vielä seuraavaan päivään. Minulla on takka-ikävä ja ehdimme nauttia siitä vain kaksi vuotta, kun asuimme Ylöjärvellä. Saa nähdä, onko seuraavassa kodissamme takka vai ei, mutta sauna pitää olla. Emme osaa olla ilman omaa saunaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep -- asuessamme tulee monta Ahaa-elämyksiä. Toivottavasti teidän seuraavassa kodissa on takka! Sauna on ehkä takkaa tärkeämpi, hih. ;)

      Poista
  3. Hih... Lohduttavaa huomata, että muutkin pähkäilevät takka-asioita! Mekin alamme olemaan aika mestareita oman takkamme kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Tie mestaruuteen on ollut aika kivinen ja mutkainen! hehe.

      Poista
  4. Kiva huomata, että muutkin on "uusavuttomia" näissä asioissa :D Maalle muutettuani olen sytyttänyt puusaunan kiukaan mutta en vielä takkaa.. Olen kylläkin kytännyt kuinka ukko sen tekee.. Ehkä tulevalla viikolla sytytän takan :D

    VastaaPoista