perjantai 18. tammikuuta 2013

Pellavaa ja pakkasta

Ulkona on kova pakkanen (aamulla -25 astetta) ja talo tuntuu heti kylmemmältä. Ilmalämpöpumppu toimii parhaiten alle -20 asteessa. Nyt on melkein kaikki takat tulessa. Talohan on vanha, ja täällä on lisäeristyksen tarve. Sellaista on tarkoitus tehdä kesällä talkoilla. Ystävät ja sukulaiset, varautukaa talkoot-viesteihin. Hihi!

Me ollaan ensiavuksi sullottu tiukkaan pellavarivettä seinän ja lattian väliin alakertaan. Irroitettuamme lattialistat löysimme monissa kohdissa isoja rakoja, josta melkein tuuli suoraan sisälle. Nyt on veto vähentynyt, mutta silti voimme tuntea vielä hieman vetoa sisällä jos ulkona tuulee kovaa. Hrrr ja Brr. Kuulemma tämmöinen vetoisuus on tavallinen "ongelma" tämäntyyppisissä taloissa.

Pellavarivettä - niitä saa esimerkiksi K-rautakaupoista. Ovat edullisia.

Pellavaeriste on hyvä, sillä sen läpi hengittää, mutta se pitää lämmön talon sisällä. Sekä on ekologinen. Paras juttu vetoisuuden estoon on pistää pinkopahvia seinille ja lattiaan (lankkulautojen alle), mutta me emme ole sitä ehtineet tehdä, kun muutettiin taloon just kun talvi alkoi. Kesällä sitten tämä hoidetaan pois alta.

Olemme huomanneet, jos talossa on täynnä ihmisiä ja elämää, niin talo tykkää tästä ja "lämpiää". Aika hassu tämä talo, hih.  
Nämä antavat lisälämpöä (?) ja tunnelmaa! :)

Suunnitteilla olisi lisälämpöeristää talon ulkoseinät kesällä. Meillä talon lämpöeristeinä ovat sahanpurut, niitähän käytettiin 1940-luvulla rankarunkoisiin taloihin, kuten meidän taloon esimerkiksi. Me mietimme parhaillaan sitä, että minkälaista lisäeristettä pistetään talon ympäri. Emme halua pilata taloa, vaan antaa talon hengittää terveellisesti. Emme siis suostu maalaamaan talon ulkoseinät lateksimaalilla, silloin tukahdutamme ihanan talomme vaan käytämme todennäköisesti pellavaöljymaalia/perinnemaalia. Meidän pitää olla todella tarkkoina mitä materiaalia käytämme tähän taloon. Pitänee pian ottaa yhteyttä rakennusvalvontaan ja kysyä neuvoa tms. Saattaa olla että lupapäätökseen  menee monta kuukautta, jos nyt lupapäätöstä tarvitaan lisäeristämiseen. Saas nähdä mitä sieltä sanotaan. Tiedättetkö te miten yleensä toimitaan tässä tapauksessa?

Puuhellan päälle kannattaa laittaa jotakin lämpöä vastaanottavaa ja tasaavaa, sillä ne estävät tason vääntymisen.

Kuuma tee ja sisustuslehdet lämmittävät mieltä ;)


Ihanaa viikonloppua kaikille - stay warm!

Terveisin
Miss Pellava 


..

6 kommenttia:

  1. Yhden kuuron perheen luona kävin ja pariskunta esittelivät lämpötilamittaria, joka näytti, mistä lämpöä karkasi/mistä tuli kylmää ilmaa.
    Kun muutimme Lempäälään syksyllä 2011, niin huomasimme, että vessa oli aina kylmä, vaikka lattialämmitys oli päällä. LÖysimme ilmavirran, mutta hankimme kuitenkin lämpötilamittarin, jotta tietäisimme, onko muita vuotoja ja miten ikkunat ja ovet eristävät lämpöä.

    Ostimme mittarin Clas Olhsonilta 49 eurolla.
    Hyvä mittari eikä ole hyödytön.

    http://www.cisionwire.fi/star-pr-group-finland/r/sahkolaskut-pienemmiksi-black---deckerin-lampoilmaisimella,c521062

    http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288379334607.html

    http://www.clasohlson.com/fi/L%C3%A4mm%C3%B6ntunnistin-Black-&-Decker-TLD100/Pr364370000

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkeistä! Meillä on myös se lämpöilmamittari, taidanpa tehdä siitä myös erillisen postauksen ja kerron siitä lisää. Kiitos "ideasta"! :)

      Poista
    2. Hei! Meillä on mummonmökki maalla, kun ostin sen mökin ja minua "varoiteltiin", etten tee mökistä liian tiivistä, että siellä asuminen alkaa kärsimään. Itsekin pähkäilen lämpöeristyksien kanssa ja olen tullut siihen päätökseen, että ikkunat vaihdetaan jossain vaiheessa ja lisätään sahapurua ikkunoiden alle. Kuuleman nämä auttavat talon vetoisuuteen. Mummonmökkiä maalataan aina punamultamaalilla. Ainoa haitta on siinä, kun nojaa ulkoseiniin ja saa kivat punaiset läikät milloin mihinkin. Edellinen asukas heitti pois pönttötakan ja laittoi tilalle varaavan takan. Varaava takka on hyvä, mutta ruma kuin mikäkin nyt. Heh! Jos miljonääri olisin, niin vaihtaisin johonkin tunnelmallisempaan varaavaan takkaan. Pikkuhiljaa niin hyvää tulee siellä Villa Villekullassa asustaa!Kevätkin on pian ovella ja pääsette taikomaan mitä ihmeellisempiä asioita taloon että pihalle. :)

      Poista
    3. Niinpä, lämpöeristykset ovat hankalia asioita. Toivottavasti me löydämme hyviä ratkaisuja. Kerrothan miten olet onnistunut, loppuiko veto siihen? Mietimme vielä (kaikessa rauhassa?) millä tavalla lämpöeristämme talomme. Mutta seuraavana talvena haluaisimme asua vedottomassa talossa. Saas nähdä onnistutaanko siinä. ;) Ai tuon pöntön kanssa, hih! Jep - odotellaan innolla lämpimpiä säitä ja päästään pihalle! :)
      Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Esim. Kokemäellä rakennuslupia käsitellään joka viikko joten ei pitäisi mennä kauan odottaa rakennusluvasta jotain päätöstä. Ehkä Jkl:ssa kestänee pitempää... T. Piki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä täälläpäin ei kestäkään kauaa. En oikeasti tiedä tarvitaanko lupaa minnekään? hehe. Mutta kiitos kommentistasi!

      Poista