keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 4

Minulla on joulukuussa kolmet pikkujoulut. Joskus joinakin vuosina en ollut mukana missään pikkujouluissa, joskus taas vain yhdessä ja joskus liian monessa.
Marraskuussa ja joulukuussa monet ystäväporukat yrityksien, yhdistyksien ja organisaatioiden lisäksi järjestävät pikkujouluja. Pikkujoulut ovat minun mielestäni sellaisia kivoja vapaamuotoisia jouluteemaisia juhlia, joissa pääsee tapaamaan ja tutustumaan ystäviin ja kollegoihin paremmin.
Minua kiinnosti pikkujoulun historia, ja wikipediasta (ei kauhean luotettava lähde, mutta jokatapauksessa) olen poiminut sieltä näitä tietoja:
Pikkujoululla on juuret adventin vietossa: adventista alkoi Kristuksen odotus ja paasto, joka päättyi jouluna. 1800-luvulla adventtia kutsuttiin toisinaan pikkujouluksi. Varsinaisen pikkujoulun vietto alkoi vakiintua Helsingissä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Lähtökohtana olivat koulujen kuusijuhlat.Adventin aikaan vietetyistä ylioppilaskuntien syyskauden viimeisistä ilmamista vähitellen muotoutui nykyinen pikkujoulu. Opiskelijoiden viettämiä pikkujoulujuhlia alettiin juhlia 1930-luvulla myös muissa yhteisöissä. Ennen toista maailmansotaa käytettiin myös termiä puurojuhla.---
Mielenkiintoista!

Huvittavaa, kun pikkujouluihin yhdistetään muun muassa runsas alkoholin käyttö ja syrjähyppyjä. No, en minä tässä näitä asioita rupea vatvomaan. Jokainen voi tehdä pikkujoulunsa oman näköiseksi ja onnistuneeksi. Tänä iltana meillä oli opiskelijajärjestön pikkujoulut! Oli hauskaa!

Pikkujoulupöydän antimet riisipuuron lisäksi :)


Hauskaa pikkujoulun aikaa teille lukijoille!
Joulu
Tule meille Tuomas kulta,
tuopa joulu tullessasi!
Tule kekri, jouvu joulu
sekä pääse pääsiäinen!
Kyll´on kystä aitassamme,
paljon pantua eloa,
sirkan reisi, paarman jalka,
peipposen peräpakara,
sammakon sakarivarvas,
sisiliskon silmäpuoli!
-Kanteletar-

Terveisin
Miss tonttulakki

1 kommentti:

  1. Hei!
    Olipa mukavaa, että laitoit tuon vanhan nimityksen koulun joulujuhlista. Olin jo unohtanut sen. Puurojuhlasta puhuttiin vielä 60-luvun puolivälissä, kun kävin koulua maaseudulla. Siihen kuului riisipuuro+kanelia ja sokeria päälle. Myöhemmin puuro jäi pois, mutta nimi säilyi. Puhuttiin myös koulun kuusijuhlasta. Kiitos, kun palautit mieleen vanhaa aikaa.
    T.Marianne

    VastaaPoista