torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 5

Piparkakkuja - gingerbread - pepparkakor!

Lapseni halusi tehdä piparkakkulinnan. Mentiin kauppaan hakemaan valmista piparkakkutaikinaa. En olisi jaksanut ja ehtinyt tehdä omaa piparkakkutaikinaa, joten kaupan taikina kelpaa meille oikein hyvin. Maistuuhan se myös oikein hyvälle. Meillä syödään piparkakkuja ainoastaan jouluna. Vaikka piparkakkuja myydään kaupassa ympäri vuoden, mutta meillä syödään ja tehdään piparkakkuja vain ja ainoastaan jouluna. Se on meidän yksi jouluperinteistämme. 

Wikipediasta (!) taas löytyi mielenkiintoista tietoa piparkakuista. Nolottaa, en tiennyt että piparkakku on maustettu inkiväärillä! Luulin sen sisältävän ainoastaan vehnäjauhon ja siirapin lisäksi mausteita kuten kanelia ja neilikoita. Mutta inkivääriä! Oho! Tarkistin valmistaikinapakkauksesta, tottahan vie, se sisälsi myös inkivääriä!

Wikipediasta poimittua tietoa:

Jo faaraoiden Egyptissä valmistettiin piparkakkujen edeltäjiä, hunajakakkuja. -- Piparkakku on saanut nimensä maustepippurista, joka oli ensimmäisiä pipareissa käytettyjä mausteita.-- Pohjoismaihin pipareiden valmistaminen kulkeutui osittain luostareiden välityksellä keskiajalla. Pohjolassa taikinaan lisättiin myös runsaasti voita .--.

Pipareihin on kautta aikojen liitetty uskomuksia ja tarinoita:

Harva tietää, että esimerkiksi kansan suussa muovautunut lapsille suunnattu satu Hannusta ja Kertusta on itse asiassa tositarinan innoittama. Grimmin veljesten satu pohjautuu julmaan tosikertomukseen leipuri Katarina Scraderin kohtalosta 1600-luvun puolivälissä.

Katarinan surmaaminen ja uunissa polttaminen johtui kahden leipurin välisestä riidasta, jossa toisena osapuolena oli leipuri Hans Metzler. Katarina Schrader kyllästyi riitaan ja muutti pois Nünbergistä. Myöhemmin hän kuitenkin palasi läheiselle metsäseudulle, osti sieltä mökin ja perusti leipomon. Katarina kehitteli omia piparkakkujaan ja myi niitä hyvällä menestyksellä kartanoihin ja luostareihin. Tämä suututti kateellista Hans Metzleriä niin, että hän päätti kostaa.  Metzler väitti käräjäoikeudelle, että Schraader oli noita, joka ottaa vangikseen lapsia, lihottaa heitä ja pistelee lopuksi poskeensa.

Käräjäoikeus päätti peukaloruuvikokeen (?!) perusteella, ettei Katarina Schrader ollut noita. Metzler tuohtui asiasta pahanpäiväisesti, otti mukaansa sisarensa Gretelin ja lähti tapaamaan Katariinaa. Perillä sisarukset surmasivat Katarinan ja polttivat hänet uunissa. Kaamesta tarinasta vääntyi kansan suussa vähitellen satu Hannusta ja Kertusta.

Enpä tiennytkään tästä! Mielenkiintoista, jälleen kerran! (mutta silti oli karmiva tarina..)
Meidän epätäydellisen täydellinen piparkakkutalo!
Ei meilläkään mennyt ihan kuin Strömsönissä. Taas. Ensimmäinen pelli paloi. Ei auttanut muu kuin tehdä koko homma uudelleen.  Ja hymysuissa, onhan nyt joulu!

Joulu kuulostaa kulkuselta.
Joulu tuntuu pumpulilta.
Joulu maistuu piparilta
tai namuselta
tai mantelilta.
Joulu näyttää tähtöseltä.
Joulu näyttää kynttilältä.
Joulu tuoksuu vihreältä
tai punaiselta
tai ruskealta.
Sillä joulukuusi on vihreä
ja kuusen oksan kätkössä
on piparipossun seurana
kirkkaanpunainen omena.
-Kaarina Helakisa-


Terveisin
Miss Inkivääri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti